Bugün sizlere dünyaya açılmanızı sağlayacak olan “E-İhracat” hakkında gereken tüm detayları anlatacağız. Bu yazıyı okuduğunuzda aklınızda herhangi bir soru kalmayacak. Bize “E-İhracat“ hakkında danışmak istediğiniz bir soru olursa “İletişim” sayfasından ulaşabilirsiniz!
E-İhracat Nedir?
Online satış kanalları aracılığıyla yurt dışındaki bireysel müşterilere yaptığınız satışlara E-İhracat denir.
Teknoloji ve dijital kanalların sağladığı avantajlardan biri olan E-Ticaret yöntemi; ticaret konusunda sınırların kalkmasına, dünyanın bir ucundaki insanların, dünyanın diğer ucunda satışta olan ürünleri inceleyerek sipariş verebilmesine olanak sağlamaya başladı. Geleneksel olarak, toptan mal getirme ve fiziksel mağazada satışa sunma adımlarından ibaret olan geleneksel ticaretin yerine, tüccarlar gelirlerinin büyük bir kısmını online siparişler ile sağlamaya başladı.

Biz de ülkemizde üretilen ürünleri E-Ticaret ve E-İhracat ile yurtdışına satarak ihracat rakamlarımızı daha üst seviyelere çekebiliriz ve cari açığımızın kapanmasına katkı sağlayabiliriz.
Mikro İhracat Nedir?
Mikro ihracat satış e-İhracat sürecinin önemli kavramlarından birisidir. Yurt dışına yaptığınız satışlar KDV’siz olarak 7.500 Euro’yu ve 150 kilogramı aşmıyorsa, bu satış mikro ihracat kategorisine girer.
E-Ticaret Gümrük Beyanı Nedir?
Mikro ihracat kategorisine giren E-İhracat satışlarınızı yurtdışına yalnızca E-Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile çıkartabilirsiniz. ETGB gümrük araya müşavirleri girmeden dijital olarak düzenlenir. Bu beyan devletimizin ihracatı artırmak için sunduğu bir avantajdır.
Neden E-İhracat Yapmalısınız?
Dijital ortamın imkanları sınırsızdır. Hedef kitlesi ve pazarı iyi belirlenmiş yerli ürünler, veya yurtdışında başka bir yerden getirttiğiniz ve üzerine komisyon ekleyip dünyanın başka bir ülkesinde yaşayan bireysel müşteriye satacağınız ürünlerden elde edeceğiniz kazanç oldukça efektif olabilir.

Ülkemizde hali hazırda aktif olan n11, Hepsiburada gibi pazaryerleri yurtdışında satış yapan pazaryerleri haline gelmek için çalışmalar yapmaktadır.
E-İhracat en nihayetinde bir ihracat modelidir. Dışarıdan ülkemizde döviz girdisi sağlar. Bu nedenle devletin çeşitli teşvik ve muafiyet gibi destekleri bulunmaktadır. Bireysel müşteriler adına KDV’siz faturalar kesebilir ve KDV iadelerinden yararlanabilirsiniz.
E-İhracatın Fırsat ve Avantajları Nelerdir?
İşletmeden bireysel müşteriye satış yapılan e-ihracat siparişlerinde uygulanan gümrük vergisi muafiyetleri vardır. Bunları şöyle listeleyebiliriz:
- Avrupa Birliği Ülkeleri: 22 Euro’nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.
- Rusya, Belarus, Kazakistan: 1.000 Euro’nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.
- Azerbaycan: 550 Euro’nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.
- Ukrayna: 150 Euro’nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.
- ABD, Avustralya: 800 Euro’nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.
- Körfez işbirliği ülkeleri: 270 Euro’nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV alınmaz.

Peki bu muafiyet, teşvik ve diğer devlet desteklerini nasıl alabilirsiniz? Müşterilerinize KDV’siz fatura kesip ihracatta sağlanan KDV iadesinden yararlanabilir, özel bankalar ve devletin verdiği özel ihracatçı kredilerinden ya da ihracatçı teşviklerinden faydalanabilirsiniz.
E-İhracat’a Nasıl Başlayabilirim?
Başarılı bir E-İhracat operasyonu yönetebilmek ve yüksek müşteri memnuniyeti oluşturabilmek adına satış öncesi yapılması gereken hazırlıklar için aşağıdaki listeyi incelemenizde fayda var.
İhracatçılar Birliği Kaydı
E-İhracat gönderilerinde bedelli ETGB oluşturulur ve siparişin (paketin) Türkiye’den çıkışı resmi ihracat olarak gerçekleşir. Bu yüzden, ihracatcı firma (yani işletmeniz) adına gümrüklerde dosya kaydı açılması gerekir ve ihracatçılar birliği kaydı zorunludur.
Türkiye’deki ihracatçı birlikleri adres ve iletişim bilgilerini online bulabilirsiniz. Genellikle hepsinde bir aidat ücreti vardır ve yıllık 200 TL civarındadır. Üyelik kolaydır ve şirket bilgilerinizi, imza sirküleri vb. tam hazır ettiğiniz taktirde 1 saat gibi kısa bir sürede kaydınız yapılır.
Resmi Fatura ve Proforma Fatura Tasarımları
E-İhracat gönderilerinde bedelli ETGB oluşturup şirketiniz adına ihracat yapıldığı için resmi satış faturası olması zorunludur. Mümkün olan durumlarda bizim önerimiz, fatura başlıklarının Türkçe ve İngilizce tasarlanarak, indirim, teslimat ücreti ve ihracat rejimlerine yönelik bilgilere de yer vererek aşağıda örnek faturaki gibi bir tasarımda olmasıdır. Böylelikle hem Resmi Satış Faturası hem de varış (alıcı) ülkesindeki gümrüklerde Proforma Fatura olarak kullanılabilir.
Satılabilecek veya Teslimatı Yapılabilecek Ürünlerin Belirlenmesi
E-İhracat kapsamında yapılan gönderilerde çoğu ürünün satışı ve teslimatı sorunsuz gerçekleşir fakat ürün kısıtlamaları olup olmadığını görmek için satış yapmak istediğiniz ülkelerin kısıtlı ve yasaklı ürünler listesine bakmanız faydalı olacaktır. Tecrübelerimizden yola çıkarak, genellikle Güzellik ve Kozmetik Ürünleri, Tüketici Elektroniği Ürünleri, Sağlık Ürünleri kategorilerinde kısıtlamalar olduğu görülmektedir.
Ödeme Seçenekleri ve Entegrasyonu
Türkiye’deki müşterileriniz kredi kartıyla ile ödeme yapabilir ancak diğer ülkelerdeki müşteriler farklı ödeme yöntemlerini ve aynı zamanda kendi lokal para birimlerinde ödemeyi tercih edebilir. Örneğin; Almanya’da online müşteri banka havalesi, banka kartı veya otomatik ödeme yöntemiyle ödeme yapmayı tercih etmektedir. Rusya kapıda ve nakit ödemenin en yaygın kullandığı ülkelerden biridir ve yerel kiosklardaki nakit ödemelerle çalışan “e-cüzdanlar” veya “kiosklar” ile yaparlar. Yüksek müşteri memnuniyeti ve milyonlarca müşteri potansiyeline ulaşabilmek için lokal ödeme çözümleri kullanmanız önerilmektedir.
Uçtan Uca Tasarlanmış Teslimat Operasyonu
Yurt dışı teslimatlarında çalışacağınız iş ortağı seçiminiz hayli önemlidir ve müşterilerinize söz verdiğiniz teslimatı hızlı ve sorunsuz gerçekleştirebilmeniz adına uçtan uca tasarlanmış hizmetlerin seçilmesi önerilmektedir.
Siparişin (paketin) yurt dışı teslimat operasyonunda;
- Sanal veri yönetimi ve eksik verilerin tamamlanması,
- Deponuzdan alınması,
- Türkiye’de gümrüklenmesi,
- Hedef (alıcı) ülkeye transferi,
- Hedef (alıcı) ülkesinde gümrüklenmesi,
- Müşterinize son teslimatın yapılması,
gibi önemli operasyon adımları vardır.
Eğer ki iş ortağınız ile tüm bu adımları tek bir sözleşme/merkezi yönetim ile gerçekleştiremiyorsanız ve bazı operasyon adımlarında çalışmanız gereken farklı iş ortakları var ise bu durumda operasyonların birbiri ile uyumu ve durmadan ilerleyerek çalışması hayli önemlidir.
Siz de daha fazla bilgi öğrenmek veya aklınıza takılan soruları bize yöneltmek istiyorsanız hemen “İletişim” sayfasından bize ulaşabilirsiniz!
GIPHY App Key not set. Please check settings