in

Incoterms (Teslim Şekilleri) Nedir?

Incoterms 2020 – Teslim Şekilleri 2020

Incoterms Nedir
Incoterms Nedir

Bugün sizlere dünyaya açılmanızı sağlayacak olan “Incoterms Nedir” hakkında gereken tüm detayları anlatacağız. Bu yazıyı okuduğunuzda aklınızda herhangi bir soru kalmayacak. Bize “Incoterms hakkında danışmak istediğiniz bir soru olursa “İletişim” sayfasından ulaşabilirsiniz!

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC-International Chamber of Commerce) tarafından oluşturulan ve eşyanın taşınması ile teslimi aşamalarında, sorumluluklar ve maliyetlerin taraflar arasında dağılımını belirleyen Incoterms (Teslim Şekilleri) kuralları güncellenmiştir. 

Incoterms 2020 (bu terimi mevcut hali ile kullanıyoruz çünkü ticari sözleşmelerinizde bu haliyle kullanılacaktır. Örneğin: FAS Incoterms 2020 şeklinde) genel hatları ile değerlendirip sonraki yazılarımızda teslim şekilleri tüm ayrıntıları ile tek tek ele alınacaktır.

Incoterms kurallarını Milletlerarası Ticaret Odası hazırlamakta olup, bu yıl, Çin ve Avustralya temsilcileri yeni kuralları hazırlamak üzere ilk kez ihracatçılar komitesine katıldı.

Incoterms El İle Taşıma
Incoterms El İle Taşıma

Incoterms Grupları Nelerdir?

Incoterms 2020 dört gruptan C, D, E, F‘den oluşmaktadır. Kurallar, ücretler, risk, sorumluluklara bağlı olarak sınıflandırılmıştır.

C Grubu Teslim Şekilleri

C (Ücretli Ana Taşıma)  gruba dahil teslim şekilleri CFR, CIF, CPT ve CIP’tir. Satıcı, bu teslim şekillerinde teslim yerine kadarki taşıma sorumluluğunu alır ve masraflarına katlanır. Risk ise satıcı ülke sınırları içerisinde kalmaktadır. Bu grupta teslim şekline göre riskin alıcıya geçtiğini görüyoruz.

D Grubu Teslim Şekilleri

D (Varış) grubuna dahil teslim şekilleri DAP, DPU ve DDP’dir. Satıcının malları belirli bir yere veya varış limanına teslim etmekle yükümlü olduğunu varsaymaktadır.

E Grubu Teslim Şekilleri

E (Çıkış) grubuna dahil teslim şekli sadece EXW’dür. Satıcı malları satıcının belirlediği bir yerde alıcıya sunduğu teslim şeklidir. Satıcı, gümrük veya ihracat izni ile sorumlu değildir ve yükleme riskini ve maliyetlerini alıcıya aittir.

F Grubu Teslim Şekilleri

F (Ücretsiz Ana Taşıma) grubuna dahil teslim şekilleri FCA, FAS ve FOB’tur. Satıcının ihracat gümrüklemesini yaptığı sigorta ve navlun ücretinin alıcıya ait olduğu teslim şekilleridir.

Incoterms Araç Taşıma
Incoterms Araç Taşıma

Incoterms 2020’de Ne Değişti?

Incoterms 2020’deki ana değişiklik DAT teslim şeklinin kaldırılması ve yerine DPU teslim şeklinin konmasıdır. DAT ( Delivered at Terminal – Terminalde teslim) sadece terminal değil, herhangi bir noktada teslim edilebilir olarak revize edilmiş ve DPU (Delivered at Place Unloaded) adını almıştır.

İlk başlarda EXW – İhracatçının belirlediği yerde teslim şeklinin kaldırılması gündeme gelmesine rağmen görüşmeler neticesinde yeni yapıda da bu teslim şekli kendine yer buldu. Bilindiği üzere bu teslim şeklinde ihracatçı bir çok hakka sahip olup yükümlülüklerin tamamı alıcıya aittir.

Değişiklik için bir başka öneri ile FCA teslim şeklinde satıcıya on-board konşimento verilmesi sağlanmıştır.

FCA, DAP, DPU, DDP teslim şekillerinde zorunlu olarak üçüncü taraf bir taşıyıcı şart koşulmayacak, ihracatçı-ithalatçı kendi nakliye aracıyla taşımayı gerçekleştirebileceklerdir.

FCA Kuralları Nelerdir?

FCA teslim şekli en çok bilinen ve kullanıla kural (uluslararası ticarette işlemlerin yaklaşık %40’ında kullanılmaktadır)’dır. Çoğunlukla alıcı ülkesinde belirlenen çeşitli yerlerde (adres, terminal, liman, havaalanı vb.) malların teslimine izin veren çok yönlü bir kuraldır.

Komite, FCA kuralının iki olası teslimat yeri sağlanmasına karar verdi.

İlk seçenek, satıcıya ait bir yerde (örneğin deposu, fabrikası, avlusu vb.) teslimin yapılmasıdır. Bununla birlikte, ikinci seçenek, sözleşmede belirtilen, satıcıya ait olmayan yerde (örneğin liman, terminal) teslimatın yapılmasıdır. Bu durumda teslimat, satıcının tarafından malların nakliyeciye teslim edildikten sonra teslimat yapılmış kabul edilir.

Incoterms Taşıma
Incoterms Taşıma

CIF ve CIP Kuralları Nelerdir?

Incoterms 2020, Maliyet Sigortası ve Navlun (CIF kuralları) ile Taşıma ve Sigortaya Ödenmiş (CIP) sigorta kapsamlarını farklı seviyelerde düzenlemiştir.

Kendi Taşıma Araçlarıyla Taşıma (FCA, DAP, DPU, DDP) Nedir?

Incoterms 2020, FCA’de kendi taşıma araçları ile, Yerinde Teslim (DAP), Yüksüz Belirlenen Yerde Teslim (DPU) ve Gümrüğü Ödenmiş Teslim (DDP)’de bazı düzenlemeler içerir. Tüm bu özellikleri teslim şekillerini tek tek ele alırken değerlendiriyor olacağız.

Incoterms 2020’de Tartışmalar!

Incoterms 2020 değişiklikleri ile bir çok komisyon üyesi ülkeler ilgilenmiş olup, bu yıl, Çin ve Avustralya temsilcileri, görüşmelerde Fransa, İngiltere, Almanya, Türkiye ve ABD’ye katıldılar.

Mevcutta, Incoterms’deki değişikliklerin çok fazla olmadığı görülmektedir. Ancak, Incoterms 2020, Incoterms 2010’a göre daha anlaşılır hazırlanmıştır. Komisyon üyeleri, Incoterms’in yanlış yorumlanması ve kullanılması ile meydana gelen maliyetli durumlardan kaçınmak için tüm gayreti göstermiştir.

Incoterms 2010 ve Incoterm 2020 Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • FCA Incoterms kuralında konşimento;
  • Maliyet paylaşım sorunu;
  • FCA, DAP, DPU veya DDP kurallarını uygulayarak, satıcının veya alıcının taşıma yöntemiyle taşımacılığın organizasyonu;
  • DAT Incoterms’in Incoterms DPU olarak değiştirilmesi;
  • Yükümlülük ve nakliye masraflarına güvenlik gerekliliklerinin dahil edilmesi;
  • Incoterms kullanıcıları için açıklayıcı notların eklenmesidir.

Incoterms kuralları ile yazacaklarımız bu kadar. Bundan sonraki yazılarımızda her bir kural tek tek ele alınacak ve ayrıntıları ile siz değerli okuyucularımızın değerlendirilmesine sunulacaktır.  Bilgi güçtür ve Incoterms (Teslim Şekilleri) bilinmeden dış ticaret sağlıklı yapılamaz.

Siz de daha fazla bilgi öğrenmek veya aklınıza takılan soruları bize yöneltmek istiyorsanız hemen “İletişim” sayfasından bize ulaşabilirsiniz!

Ne düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Stok Kod Nedir?

Stok Kodu (SKU) Nedir?

FCA Incoterms Nedir?

FCA Incoterms Nedir? (Taşıyıcıya Masrafsız Teslim)