Almanya merkezli Neura Robotics, 2019’dan bu yana belleğe sahip, karmaşık ve değişken değişkenlerle çalışabilen ve insanlarla işbirliği yapabilen “cobots” olarak adlandırılan bilişsel robotlar geliştirme çalışmaları yürüten bir start-up. Şirket, yaklaşık 55 milyon dolarlık bir yatırım almış durumda. Bu fonu Ar-Ge faaliyetlerini artırmak, işlerini Asya ve ABD pazarlarında genişletmek ve üretim kapasitelerini güçlendirmek için kullanmayı planlamaktadır. Neura’nın sipariş defteri gelecek beş yıl için 450 milyon doları aşmış durumda ve şirketin mevcut üretim kapasiteleri, talebi karşılamada hala sınırlı kalmaktadır.
Neura Robotics’in Kurucusu Kimdir?
Girişimin CEO ve kurucusu David Reger, şirketin çözümüne olan talebin mevcut üretim kapasitelerini aştığını belirtirken, yatırımın şirketin büyümesine ve daha güvenli bir çevrimiçi deneyim yaratmaya katkı sağlayacağını ifade ediyor. Neura, robotik uygulamaları ve yapay zeka teknolojilerini birleştirerek siber güvenlik saldırılarını tespit etmeye odaklanan, 1995 yılında Mike Prettejohn tarafından kurulan köklü bir şirkettir.
Şirketin mevcut modelleri arasında MAV mobil robot, LARA “yüksek sonlu cobot” ve MAiRA, “dünyanın ilk bilişsel robotu” yer almaktadır. Neura’nın çözümleri çoğunlukla işletmelere yönelik olup, B2B odaklıdır. Reger, Japonya merkezli Kawasaki’nin, platformlarına dayanarak kendi cobot serisini satışa sunduğunu belirtiyor. Endüstriyel modellerin fiyat aralığı 5.000 ile 40.000 Euro arasında değişirken, ofis, bakım tesisleri ve evler için tasarlanan MiPA hizmet robotunun fiyatı “on bin Euro’dan çok daha düşük” olacak şekilde planlanmaktadır.
R&D ve üretimdeki deneyimiyle öne çıkan Reger, 2019 yılında Neura’yı kurmadan önce yedi yıl boyunca robotik alanında çalıştığını belirtiyor. Kendisinin bu alanda daha çok kavramsal ve teknik tarafında yer aldığını belirten Reger, müşterilerin ne tür çözümler aradığını iyi anladığı için robotik bir iş kurmada avantaja sahip olduğunu ifade ediyor. Şirketin hedefi, bilişsel robotlarla insanların güvenle bir arada çalışabileceği asistanlar sunmaktır. Platformları çevrimdışı ve çevrimiçi olarak çalışabilen ve her dil ve lehçede eğitilebilen şekilde tasarlanmıştır. İş ortaklarıyla birlikte özel uygulamalar geliştirmeye de olanak sağlayan bir açık ortaklık modeline sahip olan Neura, bu stratejisiyle başarılı bir çözüm sağlamayı hedeflemektedir.