Kalabalık kurumsal robotik sektöründe, kilit müşterilerin güvenliğini sağlama yeteneği şirketler için büyük bir fark yaratmaktadır. Hong Kong merkezli Rice Robotics, önemli bir siparişi SoftBank’tan aldı.
Ocak 2021’den bu yana Rice’ın sevimli, karikatürize yanıp sönen gözlere sahip robotları, şirketin Tokyo, Takeshiba’daki yeni genel merkezindeki SoftBank personeline 7-Eleven ürünlerini teslim etti. Bu robotlar, 30 kg yük taşıma kapasitesine ve 39x27x34 cm depolama alanına sahip.
Rice Robotics Ne Yapıyor?
Rice Robotics, teslimat çalışanlarının müşteri siparişlerini robotlarına bırakmalarını etkili bir şekilde sağlayarak, onların ofis binalarına girip çıkma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Robotlar 12 saat kesintisiz çalışabilmekte ve bir saat içinde şarj oluyor.
SoftBank ve diğer müşterilerin takdiri, birkaç yatırımcıyı Rice Robotics’in son 7 milyon dolarlık A Serisi öncesi finansman turunu desteklemeye ikna etti. Alibaba Girişimci Fonu, Soul Capital, Audacy Ventures, Sun Hung Kai & Company ve Cyberport HK gibi yatırımcılar bu turda yer aldı. Turda bir lider yatırımcı bulunmuyor.
Rice, bu finansmanın şu anda şirketin en büyük gelir kaynağı olan Japonya’ya daha fazla ilerleme imkanı sağlayacağını belirtti. Rice Robotics’in Japon müşterileri arasında SoftBank’ın yanı sıra Toyota, Japan Post ve Mitsui Group da bulunuyor.
Japonya, yaşlanan nüfusu ve yeni teknolojilere olan açıklığı göz önüne alındığında, uluslararası alanda genişlemek isteyen Çinli robotik şirketleri için tercih edilen bir destinasyon olmuştur. Örneğin, ByteDance destekli depo robotu üreticisi Syrius Robotics, erken aşamada Japonya’ya giriş yaptı.
Güney Çin, şüphesiz dünyanın önde gelen donanım tedarik zincirlerinin merkezi konumundadır. Ancak Rice, robotlarını Çin anakarasında fabrikaların bol olduğu ve işçilik maliyetlerinin daha düşük olduğu yerine Hong Kong’da üretiliyor.
Rice Robotics Kurucusu Açıklamaları
Rice’ın kurucusu ve CEO’su Victor Lee, yaptığı açıklamada, dört yaşındaki şirketin önceden robotlarını anakaradaki bir orijinal ekipman üreticisi (OEM) aracılığıyla ürettiğini, ancak anavatanlarında üretimin robotların birim maliyetini önemli ölçüde düşürdüğünü keşfettiklerini belirtti.
Lee, toptan üretimin anakara Çin’de daha ekonomik olduğunu ve Rice Robotics’in üretim ölçeğinin ölçek ekonomisi elde etmek için çok küçük olduğunu ifade etti. Ayrıca, Hong Kong hükümetinin, Asya için bir finans merkezi olarak cazibesini kaybeden bir ekonomiyi çeşitlendirmek amacıyla gelişmiş üretimi çekmeye aktif olarak çalıştığını söyledi.
Rice’ın yeni finansmanının bir kısmı, Hong Kong’da bir üretim tesisi kurmak için kullanıldı. 13.000 metrekarelik bir alana yayılan tesis, şirketin yıllık üretim kapasitesini 500’den 2.000 robota dört katına çıkardı.
Rice’ın robotları, başlangıç piyasa fiyatı olan 9.000 $ ile SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) olarak bilinen popüler bir navigasyon teknolojisi kullanmaktadır. SLAM’in büyük bir avantajı, sensör verilerini verilen harita ile sürekli olarak karşılaştırabilmesidir, böylece sistem çevrenin doğru ve anında bir modelini oluşturabilir ve bir robotun kesin konumunu tahmin edebilir.
Rice, hizmet robotlarının yanı sıra COVID-19 salgını sırasında artan taleple birlikte dezenfeksiyon robotlarını da sunan diğer birçok robotik şirketi gibi çeşitli robotlar sunuyor.
Sizce Rice gelecekte başarılı olabilecek mi?
Daha fazla yazımızı, buradan okuyabilir ve paylaşabilirsiniz.