in

Yurt Dışı Birim Desteği

Yurt Dışı Birim Desteği
Yurt Dışı Birim Desteği

Bugün sizlere fuarlara katılımın artmasının desteklenmesini sağlayan “Yurt Dışı Birim Desteği hakkında gereken tüm detayları anlatacağız. Bu yazıyı okuduğunuzda aklınızda herhangi bir soru kalmayacak. Bize Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Desteği” hakkında danışmak istediğiniz bir soru olursa “İletişim” sayfasından ulaşabilirsiniz!

Yurt Dışı Birim Desteği Nedir?

Sınai ve ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri tarafından yurt dışında açılan birimlerin kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon giderleri), her bir birim başına; aşağıdaki oranlarda ve belirtilen miktarlara kadar desteklenir.

Birim Başına
Destek Miktarı*
MağazaOfis, Depo, Şube,
Showroom, Reyon / Ürün
Teşhir Tarlası,
Üzerine Bina Yapılmak
Üzere Kiralanan Arsa
Üretici% 50
120.000 USD
% 50
120.000 USD
Ticari% 50
120.000 USD
% 50
120.000 USD
Destek Miktarı Tablosu

Önemli Hususlar

Türkiye’deki ana şirket doğrudan birim açabileceği gibi yurt dışında faaliyet gösteren şirketi veya şubeleri de birim açabilir. Bu durumda yurt dışındaki şirket ile Türkiye’deki ana şirket arasında organik bir bağın olması gerekir.

Türkiye’deki ana şirket ile yurt dışındaki şirket arasında organik bağın olduğuna aşağıdaki hallerde hükmedilir;

  • Şirketin tüzel kişilik olarak yurt dışındaki şirkete ortak olması,
  • Şirketin tüm ortaklarının yurt dışındaki şirkete ortak olması,
  • Şirketin en az %51’ine sahip ortak veya ortaklarının yurt dışında açılan şirkete ortak olması,
  • Şirketin halka açık olması halinde; halka açıklık oranı düştükten sonra şirketin %51’ine sahip ortak ya da ortakların yurt dışında açılan şirkete ortak olması.

Bu Tebliğ kapsamındaki desteklerden yararlanan birimlerde, Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlanması gerekir. Yabancı markalar için yurt içinde fason olarak üretilen ürünlerin reklâm, tanıtım, pazarlama ve kira giderleri desteklenmez. Yurt dışı ana sanayiye orijinal parça üreten ve / veya tedarik eden sınai ve ticari şirketler için Türkiye’de üretilen ara mallar fason olarak değerlendirilmemektedir.

Tanıtım Desteği Nedir?

Yurt dışı birimi bulunan şirketlerin, yurt dışında gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri; %60 oranında ve her bir ülke için yıllık en fazla 150.000 ABD Dolarına kadar desteklenmektedir.

Tanıtım Desteği
Tanıtım Desteği

Yurt dışı birimi bulunmayan ancak yurt içi ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip şirketlerin; reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri, %60 oranında ve yıllık en fazla 250.000 ABD Dolarına kadar desteklenir. Desteklenme süresi “4 yıldır”.

Yurt Dışı Marka Tescil Desteği Nedir?

Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının, yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.

Yurt içi marka tescili gerçekleşmeden yurt dışı marka tescil başvurusunun yapılmış olması durumunda, destek başvuru süresi içerisinde yurt içi marka tescil işleminin gerçekleşmiş olması şartıyla, söz konusu markanın yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri desteklenmektedir. Desteklenme süresi “4 yıldır”.

Yurt Dışı Marka Tescil
Yurt Dışı Marka Tescil

İlave Destek Oranları Nelerdir?

Yukarıda belirtilen faaliyetlerin, sektörel bazda Bakanlık tarafından belirlenen hedef ve öncelikli ülkelere yönelik olması durumunda destek oranı 10 baz puan artırılır.

Yatırım Teşvik Uygulamasında 4., 5. ve 6. Bölge illerinde merkezi bulunan şirketler tarafından gerçekleştirilmesi durumunda destek oranı 20 baz puana kadar artırılabilir.

Nereye Başvurmalıyım?

Yurt dışı birimi desteği, marka desteği ve tanıtım desteği başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için; Genelgede belirtilen belgelerin (Ticaret Müşaviri / Ataşesi / Bakanlık Temsilcisi onaylı belgeler dâhil), ödeme tarihinden itibaren “en geç 6 ay içerisinde“; şirketler tarafından üyesi oldukları İBGS’ne ibraz edilmesi gerekmektedir.

Siz de daha fazla bilgi öğrenmek veya aklınıza takılan soruları bize yöneltmek istiyorsanız hemen “İletişim” sayfasından bize ulaşabilirsiniz!

Ne düşünüyorsunuz?

Dijital İhracat tarafından yazılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tasarım Desteği

Tasarım Desteği

E-İhracat Nedir?

E-İhracat Nedir? E-İhracat Nasıl Yapılır?